×

تحرکات مشکوک نظامیان آمریکایی در سوریه/ آمریکا در حال تخلیه یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های نظامی‌اش است

  • کد نوشته: 103299
  • ۱۹ بهمن ۱۴۰۴
  • 2 بازدید
  • ۰
  • ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا روند خروج مرحله‌ای نیروها و تجهیزات نظامی خود از یکی از مهم‌ترین پایگاه‌هایش در شمال شرق سوریه را کلید زد؛ اقدامی که می‌تواند مقدمه پایان حضور نظامی واشنگتن در این کشور باشد.

    تحرکات مشکوک نظامیان آمریکایی در سوریه/ آمریکا در حال تخلیه یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های نظامی‌اش است

    به گزارش اقتصادآنلاین، ائتلاف بین‌المللی تحت فرماندهی آمریکا، فرآیند خروج تدریجی نیروها و تجهیزات نظامی خود از پایگاه الشدادی در حومه جنوبی استان حسکه در شمال شرق سوریه را آغاز کرده است. این اقدام حدود دو هفته پس از تصرف شهر حسکه توسط نیروهای دولت احمد الشرع، رئیس موقت سوریه، صورت می‌گیرد و پایگاه الشدادی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‌های باقی‌مانده آمریکا در منطقه، در کانون این تحولات قرار دارد.

    نشانه‌های خروج کامل آمریکا از خاک سوریه

    این تحول در شرایطی رخ می‌دهد که برخلاف اظهارات پیشین مقامات آمریکایی درباره احتمال حفظ حداقل حضور نظامی در پایگاه التنف، ارزیابی‌ها حاکی از آن است که ایالات متحده در حال برنامه‌ریزی برای خروج کامل از خاک سوریه تا اواسط سال جاری میلادی است.

    خروج از پایگاه الشدادی بیش از شش ماه پس از عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از پایگاه‌های العمر و کونیکو در حومه شرقی و شمالی دیرالزور ـ که از بزرگ‌ترین مراکز نظامی آمریکا در سوریه به شمار می‌رفتند ـ و همچنین خروج از پایگاه‌های لایف استون و الوزیر در اطراف حسکه، مرحله تازه‌ای از بازآرایی نظامی واشنگتن را نشان می‌دهد.

    تحرکات لجستیکی و انتقال تجهیزات نظامی

    منابع محلی گزارش دادند که روز پنج‌شنبه، کاروانی از کامیون‌های خالی متعلق به ائتلاف بین‌المللی از پایگاه‌های خود در اقلیم کردستان عراق، از طریق گذرگاه مرزی الیعربیه وارد خاک سوریه شده و به سمت پایگاه الشدادی حرکت کرده‌اند. این اقدام به‌عنوان مقدمه‌ای برای تخلیه پایگاه و آغاز رسمی روند خروج نیروها و تجهیزات نظامی ارزیابی می‌شود.

    انتقال تجهیزات به رمیلان و کردستان عراق

    منابع آگاه که نخواستند نامشان فاش شود، به روزنامه العربی الجدید گفتند نیروهای ائتلاف انتقال بخشی از تجهیزات نظامی پایگاه الشدادی را به پایگاه خراب الجیر در منطقه رمیلان واقع در شمال شرق حسکه آغاز کرده‌اند و بخش دیگری از این تجهیزات نیز به پایگاه‌های ائتلاف در اقلیم کردستان عراق منتقل شده است.

    تخلیه مرحله‌ای و تدابیر امنیتی گسترده

    در حالی که منابع امنیتی عراق از آغاز عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از الشدادی به سمت اربیل خبر داده‌اند، منابع میدانی در گفت‌وگو با روزنامه الاخبار تأیید کردند که کاروانی از خودروها و کامیون‌ها با هدف تخلیه پایگاه، از طریق گذرگاه مرزی الیعربیه وارد شهر الشدادی شده‌اند. به گفته این منابع، این عملیات چند روز به طول خواهد انجامید.

    انفجارها و پرواز جنگنده‌های ائتلاف

    این منابع همچنین اعلام کردند که نیروهای آمریکایی تجهیزات نظارتی را در اطراف پایگاه مستقر کرده‌اند که نشانه آغاز تخلیه است. به گفته آنها، صدای انفجارهایی در داخل پایگاه شنیده شده که همزمان با پرواز جنگنده‌ها و بالگردهای ائتلاف بوده و نشان می‌دهد این انفجارها ناشی از انهدام تأسیسات، مقرها و دفع سلاح و مهمات پیش از خروج بوده است.

    آمادگی پیشین و تأخیر ناشی از تحولات میدانی

    بر اساس اظهارات منابع محلی، ائتلاف بین‌المللی مدت‌ها برای خروج از پایگاه الشدادی برنامه‌ریزی کرده بود، اما تحولات و رخدادهای اخیر در مناطق شمال شرق سوریه، اجرای این روند را با تأخیر مواجه کرده است.

    پوشش هوایی همزمان با بازاستقرار نیروها

    این منابع افزودند که همزمان با انتقال نیروها و تجهیزات، منطقه شاهد پرواز گسترده جنگنده‌ها و هواپیماهای شناسایی آمریکایی بوده است؛ اقدامی که به‌عنوان تدابیر احتیاطی در جریان بازاستقرار و انتقال تجهیزات نظامی ارزیابی می‌شود.

    همزمان با خروج نیروهای ائتلاف، برخی منابع نزدیک به نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) به العربی الجدید اعلام کردند که عصر پنج‌شنبه، جنگنده‌های فرانسوی حملاتی هوایی علیه خطوط تماس میان قسد و گروه‌های مسلح وابسته به عشایر عرب حامی دولت سوریه در منطقه مغلوجه، نزدیک جبل عبدالعزیز در غرب استان حسکه، انجام داده‌اند. این حملات در شرایطی صورت گرفت که تنش‌های میدانی در منطقه رو به افزایش است.

    تحرکات امنیتی در پایگاه خراب الجیر

    به گفته منابع میدانی، پایگاه و فرودگاه خراب الجیر (رمیلان) روز چهارشنبه شاهد پرواز گسترده جنگنده‌های ائتلاف و پرتاب بمب‌های نوری در اطراف پایگاه، در چارچوب تدابیر شدید امنیتی بوده است.

    بازنگری راهبردی حضور نظامی آمریکا در سوریه

    خروج نیروهای ائتلاف بخشی از بازنگری گسترده حضور نظامی آمریکا در سوریه به شمار می‌رود؛ حضوری که از سال ۲۰۱۴ و با تصمیم باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، و با هدف مقابله با داعش آغاز شد. پس از پیوستن دمشق به ائتلاف بین‌المللی در ۱۲ نوامبر ۲۰۲۵، بار دیگر بحث درباره تداوم حضور نظامی آمریکا در شمال شرق سوریه به‌طور جدی مطرح شده است.

    گزارش‌ها درباره خروج کامل تا اواسط ۲۰۲۶

    در همین راستا، روزنامه سوری «الثوره» به نقل از منابع آگاه آمریکایی گزارش داد که سوریه شاهد خروج کامل نظامی آمریکا از تمامی پایگاه‌هایی خواهد بود که ایالات متحده از سال ۲۰۱۴ در قالب ائتلاف ضد داعش ایجاد کرده است. یک مقام رسمی دولت آمریکا نیز اعلام کرد واشنگتن قصد دارد خروج کامل از سوریه را در چارچوب زمانی تعیین‌شده برای اواسط سال ۲۰۲۶ اجرا کند و در عین حال، دولت جدید سوریه را شریک اصلی در مقابله با داعش می‌داند.

    ابهام در اطلاع‌رسانی به نیروهای دموکراتیک سوریه

    با این حال، منابع کردی در گفت‌وگو با الاخبار تأکید کردند که ائتلاف بین‌المللی هیچ برنامه قریب‌الوقوعی برای خروج کامل از سوریه را به نیروهای دموکراتیک سوریه اطلاع نداده است. بر اساس این گزارش، حضور نیروهای آمریکایی همچنان در دو پایگاه اصلی در رمیلان و المالکیه و همچنین در برخی نقاط شهر حسکه و حومه آن ادامه دارد.

    تداوم همکاری امنیتی علیه داعش

    این منابع تأیید کردند که هماهنگی میان ائتلاف بین‌المللی و نیروهای دموکراتیک سوریه در زمینه مقابله با داعش همچنان برقرار است. آنها افزودند که قسد همچنان مسئولیت تأمین امنیت اردوگاه «روژ» ـ محل نگهداری خانواده‌های اعضای داعش ـ و همچنین تعدادی از زندان‌های مرتبط با عناصر این گروه را بر عهده دارد؛ موضوعی که نشان می‌دهد واشنگتن برای حفظ نیروهای ضدتروریسم آموزش‌دیده در سال‌های گذشته، به دمشق فشار وارد خواهد کرد.

    در همین چارچوب، روزنامه وال‌استریت ژورنال ۲۲ ژانویه گزارش داد که مقامات آمریکایی پس از آنچه فروپاشی نیروهای دموکراتیک سوریه و پیشروی ارتش سوریه در شمال شرق این کشور توصیف کرده‌اند، گزینه خروج کامل نیروهای خود از سوریه را بررسی می‌کنند. همچنین توماس باراک، نماینده آمریکا در سوریه، ۲۰ ژانویه اعلام کرد که نقش قسد به‌عنوان نیروی اصلی مبارزه با داعش به پایان رسیده و دمشق اکنون آمادگی مدیریت پرونده امنیتی، از جمله اداره مراکز بازداشت عناصر داعش، را دارد.

    وی ضمن تأکید بر ضرورت ادغام کامل این نیروها در چارچوب دولت یکپارچه سوریه با تضمین حقوق شهروندی، ایده تداوم حضور بلندمدت نظامی آمریکا در سوریه را رد کرد.

    بیشتر مطالعه کنید:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یک × سه =

    هفت + ده =