×

خسارت عراق از تحریم‌های جدید ایران/ رویکرد دوگانه ترامپ، تحریم‌های ایران را تضعیف کرده است

  • کد نوشته: 48011
  • ۱۶ تیر
  • 5 بازدید
  • ۰
  • دولت ترامپ با اعمال دور تازه‌ای از تحریم‌ها علیه نفتکش‌ها و شرکت‌های مرتبط با صادرات نفت ایران، بار دیگر سیاست فشار حداکثری را دنبال کرده و در عین حال عراق را نیز در معرض پیامد‌های این اقدامات قرار داده است. با این حال، اثربخشی این تحریم‌ها همچنان در هاله‌ای از ابهام است. رویکرد دوگانه ترامپ یعنی تحریم همزمان با اجازه فروش نفت ایران به چین و هند، پیام تحریم‌ها را تضعیف کرده است.

    خسارت عراق از تحریم‌های جدید ایران/ رویکرد دوگانه ترامپ، تحریم‌های ایران را تضعیف کرده است

    به گزارش اقتصاد آنلاین، سات تحلیلی اویل پرایس در گزارشی با اشاره به تحریم‌های ظالمانه جدید آمریکا علیه کشورمان نوشت: دولت ترامپ فشار بر ایران را افزایش داده است؛ تنها چند هفته پس از حملات به تأسیسات هسته‌ای تهران، تحریم‌های موسوم به «فشار حداکثری» بار دیگر تشدید شده‌اند. واشنگتن اعلام کرده است که بیش از ۳۰ نفتکش، نهاد و فرد را در فهرست تحریم‌های جدید قرار داده است. ناوگان سایه‌ای ایران، بار دیگر در تیررس تحریم‌های ایالات متحده قرار گرفته و هیچ نشانه‌ای از تخفیف یا کاهش فشار برای رژیم تهران دیده نمی‌شود. ترامپ و مشاورانش اعلام کرده‌اند، ایران باید به میز مذاکرات بازگردد تا درباره آینده خود گفت‌و‌گو کند، در غیر این صورت، به گفته ترامپ و استیو ویتکاف، هیچ‌گونه تخفیفی در تحریم‌ها در کار نخواهد بود.

    تمرکز تحریم‌ها بر صادرات نفت ایران از خاک عراق

    دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (OFAC) روز پنج‌شنبه اعلام کرد که شبکه‌های هدف قرار گرفته، میلیارد‌ها دلار نفت ایران را جابه‌جا می‌کنند. در فهرست تحریم‌های OFAC، شرکت‌هایی دیده می‌شوند که با «سلیم احمد سعید»، تبعه بریتانیا و عراق، مرتبط هستند؛ فردی که متهم است از سال ۲۰۲۰ به این سو، نفت ایران را به‌صورت جعلی به‌عنوان نفت عراق به فروش رسانده است. این تحریم‌ها بر فعالیت‌هایی تمرکز دارد که در آن، نفت ایران با نفت عراق ترکیب و سپس به‌عنوان نفت عراق یا امارات متحده عربی به فروش می‌رسد. یکی از اهداف تحریم، ترمینال نفتی «وی اس» در بندر خورالزبیر عراق است که متعلق به سعید بوده و دارای شش مخزن نفت است. OFAC همچنین به انتقال کشتی‌به‌کشتی نفت در نزدیکی این ترمینال اشاره کرده است. پیش‌تر نشریه «لوییدز لیست» گزارش داده بود که جعل اسناد و دستکاری اطلاعات به‌صورت روتین برای پنهان‌سازی منشأ نفت ایران استفاده می‌شود.

    سایر موارد تحت تحریم شامل شرکت VS Tankers FZE مستقر در امارات متحده عربی، نفتکش VLCC Dijilah با پرچم جزایر مارشال و یازده نفتکش دیگر است که برای حمل نفت و گاز مایع ایران به‌کار می‌روند. برخی از این کشتی‌ها در فروش‌های مربوط به نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مشارکت داشته‌اند. همچنین، شرکت مدیریت کشتی Sai Saburi Consulting Services مستقر در هند که با شرکت پاکستانی Alliance Energy (از پیش تحریم‌شده) مرتبط است، و شرکت Trans Arctic Global Marine Services مستقر در سنگاپور نیز در این فهرست قرار گرفته‌اند.

    تحریم‌ها بر مبنای دو فرمان اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا

    این تحریم‌ها بر پایه فرمان اجرایی شماره ۱۳۹۰۲ که بخش انرژی ایران را هدف قرار می‌دهد، و فرمان اجرایی اصلاح‌شده ۱۳۲۲۴ که به حمایت از تروریسم مربوط می‌شود، اعمال شده‌اند.

    برای عراق، پیامد‌های این تحریم‌ها قابل توجه است. در حالی‌که بغداد در تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر و تقویت همکاری با غرب است، اعمال تحریم‌هایی که اپراتور‌های مرتبط با عراق را نیز شامل می‌شوند، می‌تواند موجب دلسردی سرمایه‌گذاران بین‌المللی در بخش‌های نفت، گاز و بندر‌ها شود. همچنین، عراق به واردات بیشتر گاز طبیعی نیاز دارد. منازعه گسترده‌تر ایالات متحده و اسرائیل با ایران و تلاش واشنگتن برای عقب راندن نفوذ ایران در عراق، به بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی بیشتر در این کشور دامن زده است.

    تنش با اقلیم کردستان

    نفوذ ایران در عراق ضعیف‌تر شده، اما گروه‌های شبه‌نظامی شیعه وابسته به ایران همچنان فعال هستند. در داخل، بغداد نیز درگیر اختلاف با دولت اقلیم کردستان (KRG) درباره قرارداد‌های نفتی و نحوه تقسیم درآمدهاست. رسانه‌های کردی از افزایش بی‌ثباتی در منطقه خبر می‌دهند؛ حملات پهپادی به شهر‌ها و فرودگاه‌های کردی در گرمیان، دهوک، اربیل و کرکوک گزارش شده‌اند، بسیاری از این حملات پس از حملات آمریکا و اسرائیل به ایران رخ داده‌اند. نیرو‌های کرد از وقوع این حملات پهپادی از اوایل ژوئن (اواسط خرداد) خبر داده‌اند.

    میزان دخالت واشنگتن در معادلات ایران و عراق رو به افزایش است. به‌نظر می‌رسد استراتژی ترامپ دوگانه باشد: تحت فشار قرار دادن تهران برای بازگشت به میز مذاکره، و در عین حال، کشاندن عراق به مدار غرب برای مقابله با نقش رو به رشد چین و روسیه در منطقه.

    ابهام در اثربخشی تحریم‌ها؛ صادرات نفت ایران ادامه دارد

    با این حال، اثربخشی این تحریم‌ها همچنان در هاله‌ای از ابهام است. ایران تولید نفت خام و گاز طبیعی خود را افزایش داده و صادرات نفت به آسیا نیز ادامه دارد. رویکرد دوگانه ترامپ یعنی تحریم همزمان با اجازه فروش نفت ایران به چین و هند، پیام تحریم‌ها را تضعیف کرده است. اقدامات سخت‌گیرانه‌تر که خریداران نفت ایران را هدف قرار دهد، احتمالاً تأثیر بیشتری در توقف تجارت نفت ایران خواهد داشت. در حال حاضر، ناوگان سایه‌ای همچنان به حرکت خود ادامه می‌دهد.

    بیشتر مطالعه کنید:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یازده + سه =